Descoperirea talentelor și capcana testelor de valori

În procesul de dezvoltare a echipei ne-am propus să identificăm calitățile fiecărui membru. Primul pas a fost să apelăm la o companie de specialitate care ne-a propus să efectuam testul LSI 1 - Persoana își auto-evaluează stilurile de gândire, eficacitatea personală și satisfacția cu munca și viața personală.

Dupa parcurgerea celor 240 de întrebări, fiecare a primit un raport cu stilurile defensive care trebuie reduse și stilurile constructive care ar trebui accentuate. Raportul identifică

  • punctele tari - un stil constructiv este ridicat sau un stil defensiv este scăzut
  • punctele slabe - un stil constructiv este scăzut sau un stil defensiv este ridicat

Nu mi-a făcut plăcere să-mi citesc raportul care începea așa:

Stilul principal este Competitiv. Printre afirmațiile măsurate de acest stil se află:

• își supraestimează abilitățile

Mă recunosc ca fiind competitiv dar parcă aș fi descris asta cumva mai pozitiv. Și apoi, cum rămâne cu “Aim high”, “Set unachivable goals”, “Fail a lot”, “Innovate”?! Cum faci astea fără să-ți supraestimezi abilitățile?

În sesiunea individuală de analiză a raportului am înțeles că aceste stiluri trebuie analizate în contextul activității de zi cu zi și ca e ok pentru anumite persoane să fie mai competitive. Dar unde e limita dintre ok si not ok?

Surpriza a venit la sesiunea comună în care am parcurs cu toată echipa fiecare rezultat în mod anonim (doar cine vroia putea sa spună că e testul lui). Interesant este că doar cateva persoane au fost de acord să-și dezvaluie identitatea în fața rezultatelor și al colegilor! Chiar dacă nu am știut fiecare test al cui e, am fost șocat să aflu că majoritatea oamenilor de care sunt mândru pentru performanțele lor, au o gramadă de “puncte slabe” la care trebuie să lucreze pentru a fi corectate! Mi s-a părut ca e o discrepanță majoră între rezultatele lor reale și rezultatele testelor. Cred că nici ei nu au fost prea fericiții.

Cu toate că rezultatele reflectă in mare măsură realitatea (nu contest corectitudinea acestor teste), modul de abordare bazat pe corecții nu rezonează cu scopul nostru de a încuraja pozitiv echipa spre dezvoltare personală. Așa că am decis să lăsăm rezultatele în seama colegilor și fiecare să decida care sunt concluziile și acțiunile urmatoare. Compania nu va monitoriza in vreun fel cine și cum aplică corecții.

Continuând explorarea pe zona de dezvoltare personală am aflat de o altă teorie care se focusează pe dezvoltarea punctelor forte în loc de îmbunătățirea aspectelor mai puțin performante. M-am inspirat din cărtile "How to be exceptional" de John H. Zenger si "Now, Discover Your Strengths" scrisă de Donald O. Clifton (sau versiunea actualizată a ei "Strengths Finder 2.0" a lui Tom Rath).

Conform opiniei lui Donald O. Clifton, numit părintele psihologiei bazate pe puncte forte, societatea noastră gravitează în jurul evidențierii vulnerabilităților.

Începând din școală, părinții și profesorii se focusează pe notele mai mici ale copiilor iar apoi, in viața adultă, managerii identifică nesiguranțele angajaților și le cer să ia măsuri pentru rezolvarea lor. În viața personală tindem să observam mai degrabă neajunsurile pertenerului.

Dar studiile arată că persoanele de succes au rezultate datorită punctelor forte și nu datorită lipsei defectelor. În plus, persoanele care se focuseaza pe punctele lor forte sunt de 6 ori mai implicate în activitatea lor de zi cu zi și percep calitatea vieții ca fiind una excelentă.

Această teorie nu ignoră total punctele slabe ci se focusează doar pe cele grave - ei le numesc “fatal flaws”. Sunt acele defecte care au un impact negativ devastator asupra calității vieții și trebuie rezolvate imediat pentru că acționează ca o ancoră care franează dezvoltarea calităților.

Cei de la Gallup au efectuat milioane de interviuri cu persoane de succes de-a lungul anilor, în care au incercat sa înțeleagă ce calități stau la baza fiecăruia. Profesiile respondenților erau din toate domeniile și a rezultat un număr mare de cunoștințe, aptitudini și talente specifice. Totuși, ei au identificat unele tipare, extrăgând un set de 34 de Teme ale talentului uman, cum le numesc ei.

Mai mult de atât, au extras și tiparul de întrebări și răspunsuri aferente acestor Teme și astfel au compus un test care identifica primele 5 Teme dominante ale unui individ.

Intrigat de această teorie am decis să fac testul. Care a fost uimirea cand am aflat că principala mea temă este Competiție! Magie, nu alta (aici merge un unicorn ;o)

Să vedem ce înseamnă competiție în accepțiunea Gallup (las in engleza pentru că nu m-am descurcat să traduc coerent ;o)

WHY YOUR COMPETITION IS UNIQUE

Chances are good that you set very high expectations for yourself. Typically you push yourself until you reach your goals. You are not content unless you deliver the best performance or produce the most outstanding results.

WHY YOU SUCCEED USING COMPETITION

You motivate yourself and others to a higher standard of performance. You can raise a group’s achievement level by creating a culture of winning and aspiring to be the best.

WATCH OUT FOR BLIND SPOTS

Winning at all costs isn’t winning; it’s self-defeating. Make sure you maintain your principles when you push yourself toward ultimate victory.

Da! Cu asta rezonez! Mă bucur să știu că pot folosi acest talent (nu defect) pentru a dezvolta echipa și în acelasi timp înțeleg să fiu atent la posibile probleme generate de aceasta calitate.

Fiind entuziasmat de această teorie am continuat și cu testul gratuit VIA 24 Character Strengths care a identificat principala mea calitate ca fiind Creativitatea! (m-am simțit foarte mândru ;o).

Analizând primele 5 calități din fiecare test, am realizat că mă regasesc în ambele și că de fapt au abordari diferite în a privi calitățile. Consider că ambele sunt necesare pentru o imagine completă.

Am decis să propun și echipei să faca aceste teste - sunt foarte curios dacă, de această dată, rezultatele lor vor coincide cu talentele identificate de noi in timp dar mai interesant ar fi să le descoperim pe cele neidentificate înca.

Urmatoarea provocare va fi să căutăm oportunități de a dezvolta talentele în cadrul companiei, dar ăsta e nu alt subiect cu care vom reveni …

Ghenadie Dumanov
May 25, 2022
Growth